top of page
20171103_150029.jpg
"Rust, ruimte en begrip heb ik nodig"

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid, hoogsensitief oftewel HSP (High Sensitive Person) hoor je de laatste tijd erg vaak. En gelukkig dat er steeds meer over bekend wordt, want voor sommige kinderen/ouders is dit een lange zoektocht (geweest).

Soms vraag je je als ouder af: Wat heeft mijn kind toch? Waarom wordt hij/zij zo snel boos, waarom is hij/zij zo snel geëmotioneerd, geïrriteerd of moe, waarom kan hij/zij zo weinig hebben?

Herken je dat?

Je gaat bijv. gezellig met je kind naar een pretpark en je moet lang in de rij staan, gaat je kind ineens helemaal uit zijn dak van kwaadheid en geïrriteerdheid. “Ik snap er niks van, waarom gaat hij zo uit zijn dak?”.

Of je rijdt van een dagje weg richting huis en denkt: “Nog even langs mijn vriendin, nu zijn we toch in de buurt”. Ineens een gekrijs achterin de auto “ik wil niet, we gingen toch naar huis?” “Ja zo, nog even langs mijn vriendin, het duurt niet lang”. “Neeeee, ik wil naar huis!! Dat had je niet gezegd dat we nog langs je vriendin zouden gaan, ik wil naar huis!! Zelf ga je denken: “Wat is het probleem? Ik probeer de hele dag al te zeggen waar we naar toegaan, en nu vergeet ik een dingetje op te noemen en mijn kind wordt boos?”

 

Het niet om kunnen gaan met teveel prikkels en het niet weten waar je aan toe bent vallen onder meer onder Hooggevoeligheid.

Of je kind voelt zich snel gekwetst, omdat andere kinderen op school vervelende opmerkingen maken. 

Prikkels, maar ook opmerkingen, komen veel harder binnen bij hooggevoelige kinderen, waardoor ze sneller moe zijn, geïrriteerd of boos. Rust en regelmaat is voor alle kinderen belangrijk, maar vooral voor hooggevoelige kinderen.

Kinderen, die hooggevoelig/hoogsensitief zijn, hebben een enorm inlevingsvermogen, voelen een grote verantwoordelijkheid en passen zich vaak aan. Ze passen zich aan aan hun omgeving of hoe andere kinderen hun willen zien. Stoer gedrag vertonen, steeds rekening houden met, zichzelf niet duidelijk laten zien (wie ze echt zijn).

Zeker bij grotere kinderen/pubers kan dit heel lastig zijn. Groepsdruk en het moeten voldoen aan allerlei verwachtingen, maakt het moeilijk om te laten zien wie ze werkelijk zijn, wat ze denken en hoe ze zich voelen van binnen.

Hierdoor kunnen kinderen van hun eigen innerlijke IK verwijderd raken, wat kan resulteren in verschillende lichamelijke/geestelijke klachten.

Hooggevoeligheid wordt meestal als een last ervaren, maar het kan juist een mooie kracht zijn wanneer je goed je balans weet te vinden tussen bezig zijn en rust nemen.

Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze begrijpen waarom ze bepaalde emoties ervaren en dat ze door hun omgeving begrepen worden.

 

Je bent van harte welkom bij Geluk in Jou om te kijken of je kind eventueel hooggevoelig/hoogsensitief is en hoe ik jouw kind kan helpen om de balans weer terug te vinden in zichzelf.

bottom of page