top of page

Geluk in Jou is jezelf gunnen een nieuw beeld te creëren!

Bijgewerkt op: 26 aug. 2023

Eigenlijk beseffen we niet dat heel veel om beelden draait in het leven:


Wat voor beeld heb je van jezelf?


Niet iedereen heeft altijd een positief beeld van zichzelf. Kijk bijv. eens naar een filmpje van jezelf, kan jij daar goed naar kijken of heb je de neiging om gauw door te spoelen. Een filmpje kan best confronterend zijn, je laat jezelf zien en zo zien anderen jou ook en dat kan best spannend zijn. We hebben allemaal die innerlijke criticus in ons, die gelijk allerlei dingen weet op te noemen, die niet goed zijn aan onszelf.


En is dit ook het juiste beeld, wat je even in een paar minuten naar buiten brengt?

Als ik naar mezelf kijk, heb ik jaren een beeld naar buiten gebracht wat niet in overeenstemming was met mijn innerlijk gevoel. Mijn uiterlijk was mijn overlevingsmechanisme; als dat er maar aan de buitenkant goed uitzag, hoefde ik niet te vertellen hoe het écht ging. “Ben je dan jaren niet jezelf geweest?” werd er aan mij gevraagd. Dat ik jaren mijn uiterlijk als masker gebruikte, had ik ook niet in de gaten. Na veel persoonlijke ontwikkeling weet ik nu hoe belangrijk is om het beeld van buiten en van binnen in balans te hebben. En kan ik nu laten zien hoe het echt met mij gaat aan de mensen bij wie ik dat graag wil laten zien. Tja, af en toe gebruik ik dat masker nog een klein beetje, niet om te overleven, maar meer omdat niet iedereen op diepere verbinding zit te wachten en ik dat haarfijn aanvoel. Ook oké natuurlijk, ik ben me er nu van bewust in ieder geval.

Welk beeld hebben kinderen van hun ouders?


Kinderen kunnen een beeld hebben van bijv. papa, die stoer en sterk is. Als papa het moeilijk vindt om zijn emoties te laten zien naar zijn kinderen, krijgen kinderen ook geen beeld van bijv. een huilende papa. Zeker als jongen zijnde ga je dan ook niet snel huilen, omdat papa een ander beeld laat zien.

Door mijn werk zie ik vaak dat de oude overtuiging van “mannen huilen niet” veel invloed heeft op verschillende generaties. Gewoon doorgaan…. Dat krijgen mannen mee (maar natuurlijk ook vrouwen).

Maar oh, wat het is toch mooi om te zien, dat papa ook mag huilen, zijn kwetsbaarheid mag laten zien. Ik heb het altijd onzin gevonden dat mannen niet mogen huilen en vrouwen teveel huilen. Tenminste dat beeld werd altijd geschetst. Nee hoor, iedereen is gelijk en we mogen allemaal onze emoties laten zien. Het mag er gewoon zijn! Kinderen leren hierdoor om ook zichzelf te mogen zijn met hun emoties als zij dit kwetsbare beeld zien van de ouders.


Wat voor beeld laat iemand achter die je net ontmoet hebt?


Dat is een vraag waar ik nog best over na moet denken. Ik heb me verschillende keren vergist, omdat het eerste beeld wat ik van iemand had, niet altijd klopte. Helaas stoppen we mensen snel in hokjes en ja ik geef het toe, ik heb het ook gedaan. Nu laat ik me niet meer beinvloeden door een beeld en kijk ik meer naar de mens die er achter zit, want daar gaat het om!


Kan een beeld via foto alles vastleggen wat je ook ervaart op dat moment?


Herken je dat ook dat je op vakantie zo’n prachtig beeld ziet en dit vast wil leggen met je camera? Het overweldigende gevoel wat je in het echt hebt, kun je soms niet voelen als je naar je vastgelegde beeld kijkt, omdat het toch niet datgene uitstraalt wat je werkelijk ervaarde.


Beelden kunnen soms misleidend zijn


Kijk eens naar de beelden op tv, klopt alles wat je binnenkrijgt? Beelden kunnen heel veel bepalen, maar ook misleidend zijn. Het is maar net hoe kijk jij er tegenaan, wat zegt het jou, wat betekent dat beeld voor jou?

We kunnen allemaal beelden op social media plaatsen hoe geweldig het gaat, maar klopt dat ook? Ik krijg vaak te horen door mijn posten: “jij hebt een bloeiende praktijk!” Eerlijk gezegd moet ik daar keihard voor knokken, ja het gaat nu stromen en daar ben ik super dankbaar voor, maar het mag nog meer gaan stromen. Ik werk er hard aan om mijn beeld van mijn praktijk vorm te geven, het kost echter wel een hele tijd. Maar dingen gebeuren op het juiste moment, zo zie ik het. Eerder was niet het juiste moment. Alles wat er nu op mijn pad komt heeft ook te maken met mezelf laten zien, niet alleen op beeld, maar vanuit mijn eigen krachtige ik. En die was ik even kwijt geweest. De les die ik hieruit heb geleerd? Blijf vertrouwen in jouw beeld wat je voor ogen hebt als mens, als ondernemer, als vriendin, als partner, als kind, etc.


Beelddenker


Heerlijk he, als mensen verhalen vertellen en je krijgt er direct een beeld bij? Nou ja, niet altijd zo leuk bij wat mindere verhalen. Heel veel mensen zijn beelddenkers en daarom vind ik het zo belangrijk om dit in mijn werk mee te nemen. Beelden zeggen soms meer dan woorden.


Wat betekent beeld in mijn werk?


  • Bij het oplossingsgericht coachen van kinderen leg ik diverse emoties vast op beeld, die ik vervolgens in het coachtraject inzet. Alle situaties zet ik om naar beelden, wat voor kinderen heel prettig is om mee te werken. En beelden kunnen we veranderen. Wat is hun huidige beeld en wat zou je voor beeld willen hebben als je kon toveren?


  • Ook uit tekeningen kan ik heel veel halen: waar tekent een kind zichzelf tussen voor hem/haar belangrijke personen. Tekent hij/zij zichzelf groot of klein?


  • Welk bewust beeld heb jij van vroeger? Op welke plek staan mensen binnen jouw familiesysteem, jouw gezin, relatie of binnen jouw werk? Heb je daar ooit weleens over nagedacht? Wanneer je letterlijk naar dit beeld kijkt, gebeurt er iets in jou als je bijvoorbeeld ziet dat jij eigenlijk heel erg alleen staat of iemand staat met zijn rug naar jou toe. Ben je benieuwd welke onbewuste patronen en dynamieken een grote rol in jouw leven spelen? Ik kijk graag met een systemische blik mee, hetzij via een coachgesprek of een opstelling.


Een beeld kunnen we nl. veranderen, zodat je heling, verlichting en inzichten kunt ervaren.


Nieuwsgierig?


Kijk op mijn site www.gelukinjou.nl, want ik gun jou meer bewustwording van jouw beeld!

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page